Обединяването на кредити – спасение при нарастващи дългове

       За да удовлетворим различните ни желания и нужди, понякога се случва да изтеглим повече от един кредит, да изплащаме 2-3 стоки едновременно или да сме изхарчили една или няколко кредитни карти, което сериозно натоварва личния ни бюджет. Оказва се, че дължим няколко вноски в повечето случаи към различни финансови институции, които трябва да плащаме на различни дати. Това е крайно неудобно, скъпо и объркващо. Решението на този проблем е обединяването на кредити.    

       Обединяването на кредити, наричано още рефинансиране или консолидиране на кредити, представлява замяна на няколко по-малки заема с един по-голям, но при по-изгодни условия. Ако ви е трудно да плащате месечните си вноски по натрупаните няколко кредита, но не желаете да добавяте допълнителни дългове към вече затрудненото ви финансово положение, или имате необходимост от нов кредит, но не искате да увеличавате месечните си плащания, то тегленето на кредит за обединяване на задълженията е подходящо за вас. По този начин намалявате разходите си, пестите време и нерви и плащате всичко необходимо наведнъж, вместо различни суми на различни дати и към различни финансови институции.

       Кредитите за обединяване на задължения са и едни от най-често използваните в последните години. Към тях прибягват не само хора, изпаднали във финансови затруднения, но и потребители с високи доходи, които нямат проблем с обслужването на задълженията и искат да се възползват от възможността за оптимизация на разходите. Все по-редовната употреба на тези кредити е знак, че финансовата култура на хората в България се повишава.

      Основната причина за обединяването на задълженията е оптимизация на разходите. За да постигнете тази цел, е изключително важно внимателно да прегледате условията, които ви предлагат за рефинансирането, преди да подпишете договора. В тях трябва ясно да са описани размерът на лихвите, сроковете за изплащане и погасяване, клаузите за неустойка и други важни детайли. Ако новите условия водят до оптимизация на месечните разходи за вноски по кредити, спокойно можете да се възползвате от това обединяване на кредити.

       Пряко следствие от обединяването на задължения е възможността да намалите размера на месечните вноски или общата сума, която ще платите по кредита, като по този начин увеличавате разполагаемите си средства или да получите допълнителна сума, без да увеличите размера на месечната вноска. Кое ще предпочетете, зависи изцяло от вас.

       В бъдеще планирайте внимателно финансовите си дългове, които могат да ви вкарат в дългова спирала и да влошат кредитната ви история при бавене и неплащане. Обединението на задължения ни разтоварва от бремето на нарастващата задлъжнялост. Този начин за покриване на дължимото ни дава по-голяма сигурност и спокойствие, но също е и шанс да получим допълнителни средства за реализирането на други наши планове. Най-важното е да направим отговорен и информиран избор, да си направим добре сметката и да се спрем на най-подходящия и изгоден вариант.

Източник: Actualno.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.