Кредитният рейтинг е оценка на платежоспособността на едно физическо лице. Оценката зависи от множество фактори – възраст, доходи, семейно положение, заетост, но най-вече от безпроблемното ползване на други кредитни продукти и недопускането на просрочие чрез редовното и навременно погасяване на вноските по различни кредити. Ето как да поддържате изрядно кредитно досие, като използвате кредитните продукти разумно и отговорно:

  • Разумни вноски. Необходимо е да изберете кредитен лимит и да определите погасителни вноски, които да са съобразени с вашите финансови възможности, така че да не изпитвате затруднения при покриването на месечните си задължения. На база на разполагаемия месечен доход на домакинството и на неговата големина кредитните консултанти могат да дадат ценни препоръки за размера на изтеглената главница и на вноските. Колкото по-добър е кредитният ви рейтинг, толкова по-висока главница ще ви отпусне заемодателят.
  • Редовно погасяване на кредита. Важно е редовно и навреме да погасявате вноските си по кредита. Това става най-лесно, като обръщате внимание на своя погасителен план. Проверявайте кога е падежът на вноската, за да не го пропуснете. По този начин вие често пъти можете да се възползвате от допълнителни отстъпки или точки за лоялност, които могат да ви донесат ползи. При добро използване на програмите за лоялност на финансовите институции може да успеете да покриете безпроблемно вноските по кредита. Така ще си осигурите и безупречно кредитно досие. Ако имате възможност, изплатете предсрочно целия заем, но ако нямате тази възможност, е необходимо да погасявате редовно месечната вноска.

      Колкото по-навреме погасявате задълженията по отпуснатия заем, толкова по-добре това се отразява не само на бюджета ви сега, но и в бъдеще. Не подценявайте и факта, че редовно плащащите клиенти имат много по-добра кредитна история, което може да се окаже във ваша полза, ако някой ден кандидатствате за по-голям потребителски или ипотечен кредит.

Източник: Pariteni.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.