Българите теглят все по-големи потребителски кредити

Божидара Иванова

В периода ноември 2018 г. – май 2019 г. българите са кандидатствали за кредити с по-висока средна сума.

Най-голяма част от молбите са за финансиране на ремонт на дома – 74,82%. На второ място се нареждат обединяване на задължения, а на трето – покупка на употребяван автомобил. В топ 10 попадат още пари в брой, лечение, покупка на обзавеждане, ремонт на кола, семейни тържества, плащане на сметки и образование. 

       Нараства интересът към кредитите за обединяване на задължения, като средната сума на заявленията е 8671 лв. 31% от молбите са подадени именно за такъв тип кредит. Това показва, че финансовата грамотност на хората се повишава и те са готови да използват иновативни финансови решения, които им пестят време и пари. За обединяване на задълженията кандидатстват хора, които безпроблемно обслужват кредитите си. 

        Най-голямо повишение се отчита при кредитите за покупка на мебели – 20% от 3819 до 4567 лв. На второ място по този показател са заемите за обединяване на задължения – с 19% до 8671 лв. След тях се нареждат кредитите за пътуване с ръст от 18% до 3613 лв. 

        Данните показват още, че се увеличава делът на онлайн заявленията със 7,2%. След като са одобрени, хората отиват до офис на компанията, за да подпишат документите по кредита. 

Източник: Economic.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.