Когато сме влезли в дългова спирала…

Дългова спирала е ситуацията, в която теглиш нов кредит, за да погасиш стария. Дълговата спирала е една от най-коварните грешки в личния бюджет и ако не бъде овладяна, винаги приключва с неприятни и дори унизителни за теб събития.

     Най-честите предпоставки, които карат дълговата верига да нараства, са вземането на кредит с твърде голяма месечна вноска, липса на утвърден месечен бюджет и лоши потребителски навици.

     Дълговата спирала се задейства, когато разчиташ единствено на нови заеми, за да изплащаш старите. Ескалацията на задълженията ти може да расте всеки месец, а може и да отнема години.

Как се излиза от дълговата спирала?

      На първо място трябва да промениш съществено начинът ти на живот. Ако се намираш в дългова спирала, значи месечното ти потребление е по-голямо, отколкото можеш да си позволиш. Най-добрият съвет е за един месец да спреш всичко, освен най-необходимото.

 • Отдели парите за месечната ти вноска
 • Пресметни очакваните разходи за битови сметки
 • Разпредели останалото за храна, транспорт и обичайните нужди. Не разпределяй пари за забавления, алкохол и цигари, луксозни храни, техника, играчки, хазарт и залагания.

      Важно е да съсредоточиш вниманието си върху успешното погасяване на задълженията:

 1. Необходимо е да потърсиш офертите на всички банки, за да проучиш възможностите за кредит.
 2. Предоговори условията по кредита. Вноските ти трябва да бъдат до 30% от месечния ти доход.
 3. Потърси нови възможности за доход – по-добре платена работа, втора работа, наем или продажби.

Как се предотвратява дългова спирала?

 • Не взимай кредити.
 • Взимай кредит само за важни неща – нов дом, ремонт, инциденти.
 • Старай се да имаш само един кредит: потребителски кредит, ипотечен или в най-лошия случай – кредитна карта. Ако ти трябват пари – увеличи размерът на вече поетия кредит, вместо да търсиш нов.
 • Вноските по кредита трябва да са до 30% от доходът ти.
 • Датата на погасяване на месечните вноски трябва да съвпада с датата на твоето възнаграждение.
 • Създай си трайни потребителски навици: направи договори за всички услуги с дълъг срок, например 2 години за телефон, телевизия, интернет. Така ще получиш ниска цена и предсказуем разход за времето, в което имаш да изплащаш кредита.
 • Оптимизирай разходите си за почивка, храна и транспорт. Тези три категории най-лесно преминават допустимите граници, тъй като са свързани с лекомислени решения и неусетно харчене на пари.

Източник: fudemperor.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.