Функциите на заема имат обективен характер. В теорията за кредита няма еднаквост на възгледите за броя и съдържанието на заемните функции. Постоянно проявление на същността на кредита във всичките му форми е преразпределителната функция на кредита и функцията за създаване на кредитни инструменти на обращение.

        Преразпределителната функция на заема е свързана с преразпределението на стойността. Тя може да възникне в секторен, териториален контекст, на нивото на предприятията като субекти на кредитните отношения, но във всеки случай говорим за преразпределение на временно освободена стойност, така че се преразпределя на база възвръщаемост.

         Развитието на втората функция на кредита – създаването на кредитни инструменти на обращение – е свързано с появата на банковата система. Съхраняването на парите в банковите сметки дава възможност за извършване на безкасови плащания за стоки и услуги, за парични задължения, компенсиране на взаимните дългове, което значително намалява паричния оборот и съответно разходите за дистрибуция, свързани с производството, конвертирането, транспортирането и защитата на пари в брой. По този начин всяка функция на кредита е развиваща се категория, която отразява степента на развитие на кредитните отношения в условията на пазарна икономика и изразява същността на кредита.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *